sâmbătă, 23 februarie 2013

PRIVATIZARE POSTA ROMANA

 O scurta documentare despre cum arata posta in europa si in lume
Mai jos lista cu tarile unde posta este inca de stat
(atat am gasit prin cautari, o sa completez documentarea)

Lista serviciilor naționale de poștă
  • De Post, La Poste, Die Post sau The Post Belgia
  • Sveriges Post- och Telestyrelse Suedia

    United States Postal Service

    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    Salt la: Navigare, căutare

    United States Postal Service
    Tip Agenție guvernamentală independentă
    Fondată 1775
    Oameni cheie John E. Potter, Postmaster General
    Industrie Curierat
    Produse First Class mail, Domestic Mail, Logistics
    Cifra de afaceri $72.65 billion USD (2006)
    Website www.usps.com

    [The] United States Postal Service (frecvent abreviat la USPS), în română, Serviciul Poștal al Statelor Unite (ale Americii), este o entitate independentă a puterii executive a guvernului federal al Statelor Unite ale Americii (vedeți, Format:Usc) responsibilă pentru furnizarea de servicii poștale și de curierat în interiorul Statelor Unite. În Statele Unite este aproape întotdeauna nenumită colocvial prin apelativul "the post office", în română, "oficiul poștal", deși există mii de oficii poștale de-a lungul țării.

    Deutsche Post

    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    Salt la: Navigare, căutare
    Deutsche Post AG (Poșta germană Aktiengesellschaft, societate pe acțiuni) este numele celei mai mari și importante firme de logistică din Germania. Ea mai deține monopolul transportului scrisorilor - până la sfârșitul anului 2007. (Pentru pachete există deja în Germania mai multe firme care concurează între ele.)
    Deutsche Post a luat ființă în 1995, împreună cu firmele Deutsche Telekom și Postbank, cu ocazia privatizării departamentului de stat Deutsche Bundespost. La ora actuală statul german nu mai este proprietar majoritar al lui Deutsche Post, așa cum a fost până în anul 2005.
    Câteva date comerciale pentru anul 2006:
    • Cifra de afaceri: 60,5 miliarde €
    • Profit brut: 3,87 miliarde €
    • Profit net: 1,92 miliarde €
    • Dividend: 0,75 € pe acțiune
    • Filiale în 220+ țări de pe glob
    • Numărul de angajați: 500.000+

    La Poste

    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    Salt la: Navigare, căutare
    La Poste este compania poștală de stat din Franța. Compania este deținută în totalitate de statul francez și deține aproximativ 17.000 de oficii poștale[1].
    Cifra de afaceri în 2006: 20,1 miliarde Euro[1]
    Venit net în 2006: 789 milioane euro[1]
    Număr de angajați în 2005: 300.000[1]

    An Post

    De la Wikipedia, enciclopedia liberă
    Salt la: Navigare, căutare
    O căsuţă poştală putând însemnele An Post
    ..............................................................................................................................................

    Si acum sa vedem cat valoreaza POSTA ROMANA 
    sursa   http://www.economica.net/cat-valoreaza-posta-romana-in-anul-privatizarii_45719.html  
    si ...http://www.fondulproprietatea.ro/sites/default/files/preliminary_results_report_2012_eng_14.02.2013.pdf

    """" Valoarea Companiei Naţionale Poşta Română a scăzut anul trecut cu 4,6%, până la puţin peste 323 de milioane de lei, potrivit rapoartelor Fondului Proprietatea (FP). Fondul deţine un sfert din acţiunile companiei şi a cerut o evaluare independentă. CN Poşta Română ar urma să fie privatizată la jumătatea acestui an. 
    Pachetul de 25% deţinut de Fondul Proprietatea (FP) la  CN Poşta Română a fost evaluat de KPMG la 80.8 milioane lei, potrivit raportului cu rezultatele preliminare ale FP pe anul trecut. Prin urmare, valoarea totală a companiei ar fi de 323,2 milioane de lei.
    Operatorul naţional poştal este controlat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), care are 75% din acţiuni. Fondul Proprietatea are 25%.
    Poşta Română urmează să fie privatizată printr-o majorare de capital, realizată de viitorul investitor, pentru a ajunge să deţină 51% din acţiunile companiei.
    Autorităţile s-au răzgândit, după ce vizau cedarea doar a unui pachet de cel puţin 20% în urma  majorării de capital, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional.
    „Noile acţiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea în vederea menţinerii cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă în condiţiile legii", mai prevede planul MCSI.
    Suma aşteptată de la investitorul selectat, depinde de Fondul Proprietatea (FP). Dacă FP va veni cu bani mai puţini, şi investitorul va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, „astfel încât în oricare situaţie, participaţia Fondului la capitalul social al CNPR să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare“.
    Circa 1.500 de angajaţi ai Poştei Română au protestat, marţi, în Capitală, cerând demisia conducerii, pe care o acuză de "incapacitatea" care duce la reducerea salariilor, la desfiinţarea de oficii poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.
    Ministerul Comunicaţiilor ar fi primit 20 de scrisori de intenţie de la potenţialii cumpărători ai Poştei,  potrivit declaraţiilor ministrului.
    Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.
    CN Poşta Română este încă operatorul de profil cel mai mare din România. Dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.
    Cifra de afaceri a Poştei a scăzut cu 8,7%, în 2011, până la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, până la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
    Datoriile totale depăşeau 550 de milioane de lei. Poşta avea are circa 32.000 de angajaţi.
    Evaluarea
    Metoda de evaluare a pachetului deţinut de FP la Poşta Română a fost diferită la 31 decembrie 2012, faţă de 31 decembrie 2011.
    Atunci valoarea pachetelor nelistate la bursă era proporţională cu cea a capitalurilor proprii ale companiei.
    Acum KPMG a evaluat compania „la valoarea justă“, conform standardelor internaţionale.
    Nici administratorul FP, Franklin Tempeleton Investment Management, nu se sfieşte să, compare, însă, cele două valori, în statisticile sale, chiar dacă metodele diferite pot induce erori.


    Si acum o mica socoteala de la mine ...

    Daca posta valoreaza 323 milioane lei si se va aduce aport de capital (vinde ) 51%  = 323 x 51% =  164,73 milioane lei  si acum intrebarea 
    Daca se va vinde doar 51 % care va valora 165 milioane de lei cum se va acoperi pierderea de 182,9 milioane lei ????
    Atunci de ce se vinde  si ce se vinde ?
    Cine poate explica ???


    Gigi Mihalache